Stále ještě velmi exkluzivní ochutnávku jsme absolvovali po rozbalení balíčku z věhlasné Amstrdamské čokoládovny Van Soest-Amsterdam.

Už loni, když se objevila zpráva o novém druhu čokolády Ruby od švýcarské společnosti Barry Callebaut, jsme byli zvědaví, jak novinka, která zamává, nebo alespoň zachvěje se světem čokolády, bude chutnat. Pozornost se v současné době kloní především ke společnosti Nestlé a jejich Kit-kat. Tyto tyčinky se začaly prodávat v provedení Sublime Ruby v Japonsku a Koreji. Pomalu se blíží na evropský trh a spouštějí vlnu nadšení. Nicméně nám se povedlo narazit na čokoládovnu, která má bez velké pozornosti Ruby v nabídce, a dokonce bez oplatku a náplně, pouze s jemným ovocným posypem, který Ruby skvěle doplňuje.

Za cenu přibližně o třetinu vyšší než je průměrná cena fine flavour čokolády jsme koupili balíček 14 degustačních porcí. Profil Ruby je skutečně originální, je trochu jako bílá čokoláda s jemnými ovocnými tóny a hutnou smetanovou texturou. Není tak sladká, ani kyselá, jako bílá čokoláda s malinovou, či jahodovou příchutí, je v ní více rozpoznatelné kakaové máslo, přesto se chutí k této kombinaci blíží. Vlastnostmi je podobná bílé čokoládě, a buďto se nedá dobře temperovat, nebo se to výrobci nepovedlo (vzhledem k tomu, že bude potřeba nastavit jiný režim temperování než u obvyklých typů čokolády), křup byl měkký a lesk zastřený. Dovedu si ji představit v kombinaci s tmavou nebo tmavou mléčnou čokoládou. Když to shrnu, má potenciál a je inspirací pro spoustů kreativních výrobců čokolády a cukrovinek, je to vítané osvěžení světa čokolády, ale spíše jako doplněk než samostatně.

Pokud vás zajímá kontakt na výrobce, rád vám ho poskytnu.

Tagged with: ,