Ekvádor

Ekvádorské kakao se označuje jako Arriba, Cacao Fino y de Aroma nebo Cacao Nacional. 

Ekvádor je malá jihoamerická země rozprostírající se kolem linie rovníku od Tichého Oceánu přes hornaté Andy až do amazonského pralesa. Geografické umístění zaručuje dostatek slunečního svitu po celý rok a bohaté zdroje čisté horské vody, což umožňuje pěstovat kakao v různých odrůdových obměnách.

Arriba druhově patří do skupiny Forastero, a přestože Forastero je často reprezentováno průmyslovým kakaem, Arriba je v této skupině jedinečné, charakterizované vysokou kvalitou a výjimečným aroma a chutí.

Arribu pěstuje téměř sto tisíc rodinných farem, z nichž 99% jsou malí pěstitelé s výměrou půdy pod 10 hektarů. Všichni přispívají k tomu, že Ekvádor je světový lídr v této kakaové odrůdě.

Všichni výrobci chrání výjimečnost tohoto produktu a dodržují striktní postupy, které zajišťují vysokou kvalitu. Jde např. o výběr semen, způsoby pěstění, sklizeň, posklizňové úkony nebo uskladnění.

Kvalita tohoto kakaa se stala státní zemědělskou politikou, za kterou zodpovídá Ekvádorský úřad zemědělské kvality – Agencia Ecuatoriana de Aseguramiento de la Calidad del Agro (AGROCALIDAD). Také proto je kakao Arriba světově uznávaným produktem a těší se velké popularitě.

Chuťový profil

Ovoce a květiny: přirozeně sladká / málo tučná, ale surová těžká chuť kakaových bobů (paradoxně lehká na patře) okořeněná fialkou, lilou, jasmínem, oranžovými květy, to je jedinečná kytice na vašem patře (kombinace bylinné / lesní zelené / čerstvé louky ), ostružiny, černé fíky (v závislosti na regionu); příležitostné koření (zejména skořice); nižší hořkost, ačkoli má i silné třísloviny.

Charakteristika

Charakteristika

Lusky odrudy Nacional mají oválný tvar s nízkým žebrováním, když dozrají mají žlutou až oranžovou barvu. Semena / boby jsou obklopena silně citrusovou a květovou buničinou, jsou větší, než je tomu u jiných odrud. Vyžadují kratší fermentaci jen 1-2 týdny pro ustálení květinové vůně.

Tato odruda je podobně jako některé Criolo nebo Trinitario považována za fine-flavor cacáo.

Zajímavost

Nacional roste jen v Ekvádoru. Název Arriba se stal chybně synonymem pro Nacional, ve španělštině znamená Arriba “nad”, což byl historicky odkaz na kakao pěstovené v oblasti “nad” nebo severně od španělského přístavu Guayaquil v Guayasské pánvi. Kdysi byl zvyk rozlišovat tuto oblast, ve které rostla tradiční odruda “Nacional”. V dnešní době je to jen exotické obchodní jméno neoznačuje ani genotyp ani zeměpisnou oblast.

© 2018 Obsah Ciao Cacao • Obchodní podmínky • Fotografie za podpory Tomáše Karafiáta © 2018 kafoto.cz • © 2015 Alpha. Created by KrownThemes. Powered by WordPress.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!