Historie

Původ

Tradice kakaa jakožto chutné potraviny je tady již více než 2000 let. V návaznosti na současné informace můžeme předpokládat, že nejstarší důkaz o kakau byl nalezen na hliněných nádobách v Hondurasu. Stopy teobrominu, látky která je obsažena jedině v kakau ze střední Ameriky byly nalezeny na střepech nádoby pocházející přibližně z roku 1150 let před kristem.

Je jisté, že Olmeci v údolích Mexika si užívali čokoládu už přibližně 1000 let před kristem, předpokládá se, že nejčastěji v tekuté formě. Bohužel nejsou žádné zdroje, které by pověděly, jak byla připravována ke konzumaci. Kakaovník byl objeven sám o sobě okolo roku 1500 před kristem také v Mexiku.

Mexičané poznali hodnotu kakaovníku docela rychle. Lidé rozhodli, že kakaovník je svatý.To byl důvod proč jen vyvolení, kněží a bojovníci měli povoleno konzumovat kakao. Podle jedné legendy byly kakaové boby přineseny na svět osrstěným Bohem větru Quetzacoatlem. Kakao bylo pito ze speciálních nádob. Později byly dokonce pohřbívány s jejich majiteli jako důkaz vysoké ceny tohoto nápoje.

Hodnota kakaa neleží jen v jeho chuti a stimulačním efektu ale také v bobech samotných. Májové je používali jako platidlo a stejně tak i Aztékové v pozdějších časech. Oba národy považovali velké načervenalé boby jako obzvláště ceněné. To vedlo k tradici „falešných peněz“ (boby byly malovány a nasáty vodou). Kakaové boby byly nejčastěji uloženy v pytlích v pokladnicích. V jednom říšském skladě údajně bylo drženo 960 tun tohoto cenného zboží, avšak tento sklad nebyl nikdy nalezen.

Kakao putovalo do Evropy

Objevení Ameriky také znamenal objevení kaka. Christopher Columbus sám však nikdy tento exotický nápoj neochutnal. Španělský dobyvatel Hernan Cortez byl první osobou, která přivezla do Evropy kakaové boby v 16. Století. Zde je představil na španělském dovře. První reakce byly ovšem vlažné, kakaové boby samy o sobě nejsou sladké. Jakmile lidé na královském dvoře nakonec začali experimentovat s medem a třtinovým cukrem, chuť se postupně lepšila. To nám napovídá, že kakaové boby byly tak vzácné a drahé, že mohly být konzumovány pouze mezi šlechtou. Obyčejní lidé si museli ještě počkat.

Co je to kakao?

Latinský název kakaovníku, který patří do rodiny Sterculiacea je „Theobroma cacao L“. Překlad znamená pokrm Bohů. Stromy rostou do výšky 15 metrů v tropických oblastech, obvykle ve stínu vyšších stromů. Každý rok vyroste přímo na jejich kmeni až 100 000 lusků. Ty které jsou opyleny vyrostou v tlusté okurkovité ovoce, které je žlutější a tmavší čím je zralejší. Uvnitř najdeme až 50 semen obalených v husté bílé dužinaté hmotě. Toto je kakao. Jedině po procesu sušení, fermentace a pražení se u semen objeví jejich charakteristické aroma.

© 2018 Obsah Ciao Cacao • Obchodní podmínky • Fotografie za podpory Tomáše Karafiáta © 2018 kafoto.cz • © 2015 Alpha. Created by KrownThemes. Powered by WordPress.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!